Over Arina & Ineke

‘Het liefst heb ik mijn patiënten zo kort mogelijk onder behandeling. Ik geef mensen graag de instrumenten in handen, waarmee ze zelf hun problemen kunnen oplossen. Ik vind een behandeling geslaagd, als ik mezelf als therapeut overbodig heb gemaakt.’

Ineke is van oorsprong fysiotherapeut en manueel therapeut. Al snel merkte ze dat lichaam en geest een eenheid vormen. Acupunctuur, later aangevuld met fytotherapie, boden haar de instrumenten om op beide gebieden te kunnen werken en een positieve wisselwerking te kunnen bewerkstelligen.

Vijftien jaar lang werkte Ineke als fysiotherapeut met topsporters, zoals de dames en heren van het nationale volleybalteam en de shorttrack schaatsers van de KNSB.

In 1994 studeerde Ineke af als acupuncturist. Om haar kennis op dat vlak te verdiepen, reist ze jaarlijks naar China en volgt ze frequent cursussen. Daarnaast deelt ze haar kennis graag met anderen. Ze is regelmatig spreker op internationale congressen, geeft workshops en is vanaf de start van de opleiding als docent betrokken geweest bij Qing-Bai, de Academie voor Chinese Geneeskunde: De behandeling van fertiliteitproblemen heeft een warm plekje in haar hart en Ineke is een van de initiatiefneemsters van Zi Yuan Ting Fertiliteitretreats. Recent rondde zij in de Verenigde Staten een tweejarige opleiding af in gezichtacupunctuur: Gold Standard Facial Acupuncture.

Ineke heeft ook een eigen website: www.sanbao-site.nl

‘Ik vind het zinvol om mensen duidelijk te maken hoe klachten met elkaar samenhangen; ze vanuit de TCG te laten snappen waarom ze die klachten hebben en hoe ze zelf aan preventie kunnen doen door hun leefstijl en -omgeving aan te passen.’

Na meerdere keren uitgeloot te zijn voor de studie Medicijnen, besloot Arina in 1975 fysiotherapeut te worden. Als zodanig kwam ze in aanraking met acupunctuur en was haar keuze snel gemaakt. Sinds 1985 oefent zij het vak van acupuncturist uit en vanaf 1988 is daar fytotherapie bijgekomen.

Arina volgde haar (basis)opleidingen in Nederland bij Pakua en Nei Jing. Verbreding en verdieping van de TCG en kennis van de fytotherapie vond ze in Engeland en China. Al vrij snel na de afronding van haar opleiding tot acupuncturist is Arina gaan doceren; door de jaren heen was zij docent aan meerdere opleidingen. Sinds 2009 is ze docent aan Qing-Bai. Daarnaast geeft zij regelmatig lezingen en workshops. Uiteraard volgt zij ook cursussen op haar vakgebied.

In 2007 heeft Arina, samen met Kwee, Tan en Wauters, onderzoek gedaan naar het effect van Chinese kruiden op menopausale klachten. Deze pilot bewees duidelijk dat Chinese kruiden zeer goed in te zetten zijn bij klachten tijdens de overgang. Je kunt het onderzoeksrapport downloaden via www.sciencedirect.com.